was successfully added to your cart.

Bloei en groeiCommunicerenVoor ouders

Eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen

By februari 20, 2018 2 Comments

eigen keuzes

Keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen lastig?

Mijn moeder overlaad me meteen met (goed bedoeld) advies wanneer ik vertel dat ik naar de toneelschool wil.

Naar de toneelschool? Daar kun je later geen cent mee verdienen! Bovendien is het moeilijk daar werk in te krijgen. Nee, kies iets waar je zeker werk in krijgt en een goed salaris verdiend. Braaf als ik was en ervan uitgaande dat mijn moeder wist waar ze het over had, maakte ik een ‘verstandige keuze’, een beroep waar je zeker werk in kon krijgen en waarmee je dus geld verdiende.

De invloed van mijn moeder op mijn keuze destijds heeft een belangrijke invloed gehad op de manier waarop ik de keuzes van mijn kinderen beïnvloed. Natuurlijk gaat dat niet alleen om mijn visie op studiekeuze, ook de visie van mijn man deelt mee. En natuurlijk is hij beïnvloed in zijn visie door wat hij van zijn ouders heeft meegekregen.

Het verschil in het beïnvloeden van mijn ouders toen en van mij nu, is dat ik een nieuwe kijkwijze heb toegevoegd.

Vanuit die kijkwijze ga ik ook anders in gesprek. Ik heb geleerd hoe je kinderen helpt hun eigen kwaliteiten en sterktes te ontdekken. Door hierover in gesprek te gaan en over wat je allemaal kan doen om je ideaal te bereiken, ontdekken kinderen wat ze willen. Zo leren ze hun eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen over hun eigen groeiproces.

Eigen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen zijn voor mij belangrijke waarden in het leven. Voor mij zijn deze twee vaardigheden essentieel om op eigen benen te kunnen staan en een belangrijk kenmerk van volwassenheid.

Helder en duidelijk communiceren!

Wanneer er nu in huis veel spanning en ruzie heerst, heeft dat meestal te maken met de verschillende visies/verwachtingen van ieder gezinslid. De kindercoach helpt deze verwachtingen van iedereen te vertalen zodat er meer begrip en rust ontstaat.

Wanneer helder is wat ieders verwachtingen zijn, kunnen we gaan afstemmen hoe we die kunnen waarmaken. Yes! Het is gelukt om in gesprek te gaan en blijven mét elkaar en er  ontstaat weer ruimte voor plezier en verbinding.

Ik geniet iedere dag opnieuw van de groei en bloei van ons gezin!

Gezin ja, want niet alleen onze kinderen bloeien en groeien, wij als ouders ook. Daar ik jou en je gezin ook wil helpen bloeien en groeien deel ik hier de 10 belangrijkste vaardigheden om helpend in gesprek te gaan.

10 belangrijke vaardigheden voor een helpend gesprek:

1 luisteren (naar wat de ander zegt, niet naar wat jij denkt te horen)

2 goede vragen stellen

3 fouten durven toegeven

4 OMA(=oordelen, meningen, aannames) eerst voor jezelf houden

5 humor gebruiken

6 verwachtingen benoemen

7 emoties erkennen

8 elkaar laten uitspreken

9 herhalen wat de ander zegt

10 vragen of wat je denkt klopt

 

Waarschijnlijk gebruik je al een aantal vaardigheden en wellicht zijn er ook een paar nieuw voor je.

Wil je graag succesvol worden in helder en duidelijk communiceren?

De Keukentafel Workshop ‘Gelukkige kinderen, Gelukkige ouders’ leert je in 3 stappen helder en duidelijk communiceren zodat er (weer) naar je geluisterd wordt zonder ruzie en strijd.

Meld je hier aan om een plek aan de keukentafel te reserveren.

Omdat ik jouw en je gezin alle geluk van de wereld gun, stuur ik je het 3- stappenplan gratis. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is hier je naam achter te laten.

En nu is het aan jou: Wat gaat er mis in jouw gesprekken met je kind?

Schrijf je ervaring en of gedachten hier onder dit Blog en ontvang tips van mij (en andere ouders).

Voor je moed en bijdrage ontvang je een verrassing van mij in je mailbox.

 

Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach

Bewaren

Bewaren

Join the discussion 2 Comments

 • Helmi van Bergen schreef:

  Heel herkenbaar. Invloed van je ouders op je eigen studiekeuze heeft indirect weer invloed op de manier hoe jezelf aankijkt tegen eigen keuzes maken. Mijn kinderen zitten in de fase dat ze nu keuzes maken over hun vervolgopleiding. Een heeft die al gemaakt, maar vondt en vindt het lastig om voor te stellen wat je straks allemaal ermee zou kunnen doen. De ander weet heel precies wat ze wil en heeft ook een pad en zijpaden voor ogen hoe ze ermee verder komt.
  ik heb me altijd opgesteld van “jij kiest voor je toekomst en daar hoort een opleiding bij naar jouw keuze”

  • Danielle Teheux schreef:

   Dag Helmi,

   Mooi om te lezen hoe verschillend je kinderen hun keuzen maken. Hoe herkenbaar dat sommige kinderen precies weten wat ze willen en andere kinderen het als lastig ervaren. De manier waarop kinderen keuzes maken en verantwoordelijkheid leren nemen heeft veel te maken met hun eigen kwaliteiten, talenten en zijns eigenschappen. Mooi hoe jij jouw kinderen ondersteunt bij het maken van hun keuze. Bedankt voor het delen van je verhaal.

   Op jouw Bloei & Groei Helmi

Leave a Reply