fbpx

Ik ontmoet ze veel in mijn praktijk, kinderen die klagen van buikpijn en niet graag naar school gaan.

Ouders bellen voor hulp, omdat ze ten einde raad zijn en zelf ook buikpijn hebben van het verdriet van hun kind. Ouders vertellen dan hoe ze iedere morgen worstelen om hun kind op school te krijgen. Dat begint al bij het opstaan…..

Je kind klaagt van buikpijn en zegt dat het niet naar school wil.

Dat is het begin van de ochtend worsteling waarbij tranen, gemopper en geschreeuw  een vast onderdeel zijn. Wanneer het je eindelijk gelukt is om je kind aangekleed en met boekentas in de auto te krijgen volgt deel twee van de worsteling.

Tijdens de autorit zit je kind ofwel stil en treurig kijkend op de achterbank ofwel  huilt en te smeekt hij nog steeds om thuis te blijven. Jouw adrenaline peil is inmiddels enorm gestegen. Door emotie overmand merk je dat je met jezelf in gevecht bent wat je gaat doen: toegeven of doorzetten.

Dan kom je op het schoolplein en je zet je schrap voor worsteling drie. Je kind klampt zich aan je vast en wanneer de schoolbel gaat komen opnieuw de tranen. Jij hoort jezelf je kind toespreken dat het tijd is om naar binnen te gaan. Dat je kind naar school moet. Dat het wel zal meevallen allemaal. En je beloofd dat als hij nu flink is hij straks een cadeautje krijgt.

Je adrenaline peil stijgt ten top want je voelt alle blikken van alle ouders op jouw gericht. Je hoort ze denken, ‘als dat mijn kind was,dan….’ Je voelt hun oordeel en ziet hun misprijzende blikken…Als kers op de taart komt de juf je kind van je been trekken en neemt hem luid krijsend mee naar binnen.

En jij?

Jij voelt je onmachtig, verdrietig en verdoofd. Jij mag nu aan jouw dag beginnen….

Ik-ga-niet-graag-naar-school

Wanneer ik met deze ik-ga-niet-graag-naar-school kinderen in gesprek ga verbaasd het mij altijd wat een vrolijke, krachtige ik-weet-wat-ik-wil-mentaliteit deze kinderen hebben. Al snel ontdekken we samen dat ze om verschillende redenen wél graag naar school gaan. We ontdekken samen ook waar het schoentje wringt en waardoor ze angst ervaren.

Deze angst noemen we faalangst en betekent zoals het woord zegt, angst om te falen. De angst om te falen is voor ieder kind anders.

Weet jij waar jouw kind bang voor is om in te falen? Super! Nu kun je samen gaan ontdekken hoe je kind de baas wordt over zijn (faal)angst.

Ik-weet-wat-ik-wil

Kinderen die last hebben van faalangst zijn vaak sterke, slimme kinderen geboren met een winnaarsmentaliteit.

Het is die drang naar goed willen presteren, de beste willen zijn, waardoor de faalangst om de hoek komt kijken. Wanneer jij als ouder ook geboren bent met een winnaarsmentaliteit moedig je je kind aan om het beste uit zichzelf te halen. Zonder dat je je bewust bent, kan dat echter de druk bij je kind verhogen. Hierdoor ervaart je kind veel stress en spanning om zijn resultaten te bereiken.

De faalangst wordt de baas over je kind doordat je kind voortdurend zijn eigen kunnen in vraag stelt. Dit doet het door hele gesprekken in zijn hoofd te voeren. Zijn gedachten zaaien voortdurend negativiteit waardoor de twijfel toeslaat.

De Niet-Helpende gedachten voeden de twijfel en angst waardoor je kind veel stress en spanning ervaart. Het lukt je kind moeizaam of helemaal niet in om te doen wat hij het liefst wil doen. Goed presteren en de beste zijn!

Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen zijn faalangst te overwinnen?

3 stappenplan om de baas over faalangst te worden:

Stap 1: Ga samen met je kind op zoek naar waar de faalangst door ontstaat

Stap 2: Ga nu samen in gesprek en laat je kind precies vertellen wat hij denkt, voelt en doet in die situatie

Stap 3: Vraag wat je kind anders wil/kan doen om zijn doel te bereiken

De eerste stap helpt je kind bewust worden waar hij angst om te falen voor heeft. Het benoemen zorgt voor een vallend kwartje en geeft rust en ontspanning.

Door in stap 2 als echte detectives te onderzoeken wat je kind op dat moment allemaal denkt, doet en voelt  zorgt voor meer vallende kwartjes. Wanneer jullie samen heel nauwkeurig hebben onderzocht en besproken wat er allemaal gebeurd ben je toe aan:

Stap 3 en vraag je eerst aan je kind of het een idee heeft wat het anders kan doen de volgende keer. Geef daarna eventueel zelf tips of suggesties die voor jezelf werken of die je weet dat voor anderen werken. Moedig je kind aan om een van de nieuwe strategieën de volgende keer uit te proberen.

Om helpend met je kind in gesprek te gaan heb ik Skillsies ontwikkeld. Skillsies zijn helpende, oplossingsgerichte coachkaarten. De coachkaarten bevatten vragen die uitnodigen om oplossingen bij jezelf te zoeken. Je kunt ze hier bekijken en bestellen. Nu de ik ga-niet-graag-naar-school kinderen weten HOE ze de baas worden over hun faalangst, kunnen ze met hun ik-weet-wat-ik-wil-kracht verder bloeien en groeien en gelukkig en succesvol zijn.

Daadkracht

Stilletjes vraag ik mezelf wel eens af wat ik nu zou doen mocht ik als kind geleerd hebben de baas over mijn faalangst te worden. Tezelfdertijd heb ik een aantal jaren geleden geleerd hoe ik dat kon doen en geniet ik nu nog iedere dag van de voordelen ervan!

Wil je meer weten over Hoe je de baas wordt over je eigen leven en Hoe je je kind dat ook kunt leren?

Tijdens de workshop Verbindend Communiceren ga ik in gesprek met ouders die het beste voor hun kind willen.

Ben jij zo’n gedreven en succesvolle ouder met een winnaarsmentaliteit en wil jij leren hoe je je kind (en jezelf) helpt gelukkig en succesvol zijn?

Samenwerken

Uiteraard biedt SKILLS Coaching Academy nog andere mogelijkheden om jou en je kind te helpen bloeien en groeien.

Lig jij wakker van zorgen?

Ik luister en help je graag! Klik hier als je een vrijblijvend en gratis telefonisch oriëntatiegesprek wenst.

 

Op jouw Bloei & Groei!

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach