was successfully added to your cart.

Mental Sport CoachingVoor kinderen

Mentale veerkracht in sport

By april 10, 2018 2 Comments

mentale veerkracht

 

Mental sport coaching is de oplossing om je kind te helpen mentale veerkracht ontwikkelen zodat het vol zelfvertrouwen en plezier zijn wedstrijden kan spelen. In de mental sport coaching gaat de mental sport coach aan de slag met het sport talent om als eerste meer zelfkennis te krijgen. Door stap voor stap te kijken wat er tijdens de tennismatch gebeurt, ontwikkelt het kind zelfinzicht en leert hij aan zijn mentale veerkracht bouwen.

Hoe weet je dat je kind te weinig mentale veerkracht bezit..

Kopje omlaag, sloffen over de baan, boze blik, schouders omlaag en geen spanning in de benen om alle ballen terug te halen. Tranen staan in zijn ogen en een aanmoedigende blik van langs de zijkant resulteert in roepen, tieren of een vernietigende blik. Soms spant het tikken met het racket of het wegslaan van de ballen de kroon.

Jij bent lijdend voorwerp en je kind is lijdend onderwerp van dit strijdtafereel.

We bevinden ons op het Tennisplein of wellicht herken je dit ook wanneer je kind een andere sport beoefend.

Jij staat je langs de kant te verbijten van schaamte om wat de andere ouders zullen denken. Je voelt je machteloos omdat je je kind ziet worstelen en hem niet behulpzaam kan zijn.

Je kind verliest zich in zijn boosheid en gaat steeds slechter spelen met vaak het verlies van de match ten gevolge. En dat terwijl hij eigenlijk de betere speler is.

Herkenbaar? Wat er bij je kind gebeurt..

Wanneer de emotie boos de baas is kan je kind niet meer helder nadenken. Hij stuurt zichzelf aan vanuit zijn gevoel. De emotie boos is baas en viert een feestje. Hij zorgt ervoor dat de thermometer blijft stijgen totdat hij ontploft en dat herken je in het ongewenste gedrag van je kind.

Vloeken, tieren, huilen, stampen en tikken. De boosheid wordt aangejaagd door je kind zelf. Zijn zelfkritiek is vooral gericht op negatieve taal door negatieve gedachten aangestuurd.

Je kind (en jij hoogst waarschijnlijk ook)bent vooral gericht op wat er niet goed gaat en dit verhoogd de frustratie en machteloosheid.

Jij herkent je eigen kind niet meer en voelt je overmand door boosheid, verdriet, teleurstelling, schaamte en onmacht.

Je kind is overmand door gevoelens van frustratie, angst, twijfel en verdriet.

Hoe mentale veerkracht helpt..

Mental sport coaching is de oplossing om je kind te helpen mentale veerkracht ontwikkelen zodat het vol zelfvertrouwen en plezier zijn wedstrijden kan spelen.

In de mental sport coaching gaat de mental sport coach aan de slag met het sporttalent om als eerste meer zelfkennis te krijgen.

Door stap voor stap te kijken wat er tijdens de tennismatch gebeurt, ontwikkelt het kind zelfinzicht en leert hij aan zijn mentale veerkracht bouwen.

Het kind leert positieve zelfkritiek ontwikkelen en baas worden over zijn emoties. Dit herkennen en erkennen van zijn emoties is een belangrijke stap om zijn emoties tijdens de match de baas te blijven.

Door heldere doelen voor zichzelf te leren maken en deze op te volgen met een wedstrijd Logboek leert het kind dat hij altijd winner is, zélfs als hij de match verliest.

Kortom..

Mental sport coaching leert het kind (en zijn ouder)doelgericht werken waardoor er meer ontspanning en  plezier ontstaat op en naast de baan.

In kleine stappen voorwaarts worden successen behaald en is er reden om te vieren. Het kind blijft gemotiveerd want het ervaart succes na succes…Het ervaart winnen!

Het topsport kind is vaak geboren met een winnaarsmentaliteit en van nature gericht op de beste zijn en winnen. Mental sport coaching is erop gericht het kind te helpen met zelfvertrouwen en veerkracht zijn doelen te behalen.

Twijfel je na het lezen van dit Blog of mental sport coaching jouw talentvolle kind kan helpen?

Maak dan hier een afspraak voor een Gratis telefonisch kennismakingsgesprek en ontdek of je twijfel gegrond is.

Op jouw Bloei & Groei

Danielle Teheux

De oplossingsgericht kindercoach

Join the discussion 2 Comments

 • Helmi van Bergen schreef:

  Is het dan ook niet de taak van de coach of de trainer om in eerste instantie met het kind hieraan iets te doen. Ik heb het zelf ervaren toen mijn zoon aankwam dat hij judowedstrijden niet zo leuk vond. Toen we hem uitlegden dat hij niet passief moest afwachten, maar moest klaarstaan, toen merkte hij dat hij niet meteen van de mat werd “geveegd”. Toen begon hij het leuk te vinden. Ik denk dat in eerste instantie het leuk vinden van je sport het belangrijkste is, daarna komen de prestaties.

  • Danielle Teheux schreef:

   Wat mooi Helmi om te lezen hoe jullie uitleg het sport plezier van jullie zoon vergrootte! Dat is precies wat ik als mental sportcoach ook doe! Het kind helpen verhelderen waar het vastloopt en hoe het dat kan oplossen.
   Een coach of trainer werkt ook aan mentale weerbaarheid, echter niet heel diepgaand. De coach/trainer heeft een andere expertise en focus op het trainen van zijn pupil. De sportpsycholoog of mental coach werkt heel doelgericht aan mentale veerkracht en dat vraagt een andere expertise. Uiteraard is plezier hebben in je sport heel belangrijk Helmi. Plezier kan echter verloren gaan wanneer er hard getraind wordt en kinderen weinig resultaat ervaren doordat ze als het ware blijven hangen in een niet helpende mentaliteit. Een positieve mentaliteit kun je trainen en helpt het sportplezier vergroten.

Leave a Reply