fbpx

Stel je eens voor dat de komende examenperiode heel ontspannen en sereen verloopt in huis. Al je zorgen zijn opgelost en iedereen loopt vriendelijk en met een glimlach door huis.

Sluit nu even je ogen en zie dit wonder voor je…..

Wat is er anders wanneer je je geen zorgen maakt tijdens de examenperiode? Wat zie je jezelf anders doen? En je zoon of dochter? Wie zal als eerste merken dat de zorg is opgelost?

De examenperiode

Hoe komt het toch dat zorgen en daarmee de bijkomende spanningen tijdens de examenperiode meer leven in huis dan andere periodes in het jaar. Enerzijds omdat meer spanning ontstaat omdat er prestaties dienen te worden geleverd, de examens,  en anderzijds door de verwachtingen en dromen die we voor onze kinderen hebben.

Als ouder kun je ver vooruit kijken in de toekomst en weet je dat overgaan en je diploma halen een belangrijke basis zijn om succesvol in het leven te zijn. Kinderen daarentegen(de pubers) hebben deze lange termijn gerichtheid nog niet. Dat komt vooral doordat hun brein nog volop in ontwikkeling is waardoor plannen op lange termijn nog lastig is.

Spanning bouwt dus op wanneer jij je kind ziet liggen op de bank, gamen, voortdurend appen, na een uur weer naar beneden ziet komen omdat je bang bent dat je kind te weinig voorbereid heeft om zijn examens goed te maken. Je angst is dat hij slechte resultaten behaald met als resultaat niet overgaan of dat hij een lagere opleiding dient te gaan volgen.

Kinderen bouwen hun spanning op bij het instuderen van de leerstof én om te willen voldoen aan de verwachtingen van ouders.

Waardoor ontstaat nu de eeuwige discussie en strijd over leren?

Verwachtingen en doelen die we voor onze kinderen voor ogen hebben, zijn vaak niet helder en duidelijk voor het kind zelf. Daarbij hebben kinderen zelf ook verwachtingen en deze lopen niet altijd synchroon met die van ouders.

Doordat wederzijdse verwachtingen verschillen, ontstaat er discussie en strijd.

Wat dan meestal gebeurt is dat ouder en kind zich verliezen in een woordenwisseling. Deze kan hoog oplopen met boosheid en frustratie tot gevolg. Zowel ouder als kind voelt zich onbegrepen en ijvert voor zijn gelijk.  Dit gelijk willen krijgen is de angel van het gesprek.

Wat gebeurt er bij het ijveren voor gelijk?

Bij een discussie vertrekt ieder vanuit zijn eigen denkbeeld. Dat betekent dat ieder een ander denkbeeld voor ogen heeft en vanuit dit denkbeeld in gesprek treed. Er is dus een verschil in denkbeeld dat niet beter en niet slechter is, slechts anders.

Hoe blijf je nu uit die valkuil van discussie en strijd tijdens de examenperiode?

Wanneer je als ouder bovenstaande zienswijze kunt aanvaarden ben je al halverwege om vanuit rust op een verbindende manier in gesprek te gaan. Op een verbindende manier met elkaar in gesprek gaan levert duidelijkheid, rust en vertrouwen op. Belangrijke ingrediënten om samen te werken en de gezelligheid in huis te versterken.

Hebben jullie de verwachtingen helder?

Een volgende stap kan dan zijn om een doel te bepalen. Is het doel voor iedereen helder, ga je samen ontdekken wat helpt om het doel te bereiken. Stel een doel dat haalbaar is voor je kind want dat betekent dat hij met zijn inspanningen ook successen boekt.

Het behalen van successen na het leveren van een inspanning is essentieel om gemotiveerd te blijven en vol te houden.

Een doel bereiken doe je stap voor stap waarbij ieder klein behaald succes je dichter bij het gewenste doel brengt.

Succes behalen lukt makkelijker als je samenwerkt.

De kracht van samenwerken is luisteren naar elkaar en vertrouwen hebben in elkaar.

Vertrouwen ontstaat wanneer je goed leert afstemmen op elkaar. Afstemmen doe je door te kijken en luisteren naar waar je kind bekwaam in is. Met andere woorden, wat zijn kwaliteiten en sterktes van je kind.

Heeft je kind een groot doorzettingsvermogen en heeft hij veel discipline of heeft je kind meer een op het gemak houding.

Vraag jezelf af, wat doet mijn kind graag en waar zie ik hem gemotiveerd door raken.

Raakt je kind gepassioneerd over de natuur en duurzaamheid of over wiskundevraagstukken oplossen. Vraag je kind ook zelf wat hij wil. Ook hier is het een niet beter of slechter dan het ander, het is slechts anders.

Op deze manier kijken en luisteren helpt je ontdekken wat je kind kan en wat hij nog mag leren. Samen kun je nu weloverwogen keuzes maken.

In de Bloei & Groei Ouderschapstraining leer je o.a. eenvoudige stap-voor-stap strategieën om verbindend in gesprek te gaan en blijven met elkaar.

Alvast een tipje van de sluier uit deze Bloei & Groei Ouderschapstraining, voor jou als trouwe volger van mijn E-Inspiratie en Blog:

10 Voordelen wanneer je zorgen deelt

  1. Door je zorgen hardop uit te spreken erken je ze.
  2. Door je zorg te delen kan er samen naar een oplossing worden gezocht.
  3. Er ontstaat begrip voor jouw en je zorgen.
  4. Twee weten meer dan één.
  5. Je piekert minder en slaapt beter.
  6. Door het aanpakken van je zorg krijg je meer (zelf)vertrouwen.
  7. Je krijgt steun en hulp vanuit je omgeving.
  8. Je kunt weer creatief denken.
  9. Je weet wat je kunt doen om je zorg op te lossen.
  10. Je ervaart weer rust.

 

Wat kun je doen?

Wil je tijdens de examenperiode de rust in huis bewaren ga dan in gesprek met elkaar zodat voor iedereen duidelijk is wat er wordt verwacht en hoe je aan die verwachtingen kan voldoen.

Tijdens een individuele coachsessie begeleid ik jou en je kind hierbij.

Heeft je kind last van faalangst lees dan zeker mijn  E-Book ‘Faalangst de baas’ Tips & Tops voor ouder én kind.

En mocht je samen met je zoon/dochter tot de ontdekking zijn gekomen dat de leerstrategieën versterkt kunnen worden?

Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan en ontdek wat mogelijk is om het  schooljaar goed te doorlopen.

Heb je een vraag?

Die kan je hier stellen.

 

Op jullie Groei & Geluk

kindercoach

 

De Oplossingsgerichte Kindercoach

 

Bewaren