fbpx

Leef jij op dit moment ook samen met een puber in huis?

En ervaar je dat als leuk en nieuwsgierig of eerder als lastig en frustrerend? Wanneer je het als lastig en frustrerend ervaart, wil je dan weten hoe het leuk en uitdagend kan worden?

Waardoor ontstaat er frustratie en strijd?

Verwachtingen zijn vaak de oorzaak van frustraties en miscommunicatie tussen mensen in het algemeen en tussen ouders en puberende kinderen in het bijzonder. Laten we eerst samen naar de betekenis(volgens Wikipedia) van het woord verwachting kijken:

Verwachting= de aanname of hoop dat een handeling of gebeurtenis ook werkelijk plaats gaat vinden. Een verwachting kan realistisch zijn, maar dat hoeft niet. Als een verwachting niet uitkomt, kan er sprake zijn van acceptatie maar ook van teleurstelling, verwarring, onzekerheid en angst.

Jij als ouder koestert andere verwachtingen dan je puberende kind. Uiteraard! Als ouder wil je het beste voor je kind en gesteund door je eigen levenservaring geef je je kind door wat jou geholpen heeft. Vanuit jouw ouderliefde reik je jouw oplossingen aan omdat ze voor jou gewerkt hebben.

Jouw oplossingen blijken helaas vaak niet de passende oplossingen voor jouw puber te zijn, gewoon omdat jouw puber net als alle andere mensen uniek is. Dat betekent dat hij zijn eigen voorkeur leerstijl heeft en uiteraard een eigen, uniek karakter. Als ouder reik je jouw oplossingen aan om je puber te helpen bloeien en groeien.

Wanneer jouw puber, om welke reden dan ook, niet in actie lijkt te komen of goede resultaten behaalt, ontstaat er spanning en strijd. Ouders benoemen dit niet helpende gedrag van hun puber als lui, brutaal, ongemotiveerd, dom, respectloos.

Voor mij als kindercoach blijkt uit deze bewoordingen de onmacht, pijn, verdriet en frustratie van de ouder op het feit dat er niet wordt voldaan aan hun verwachtingen en hoop. Ik kan je geruststellen dat dit in de meeste gezinnen met puberende kinderen zo wordt ervaren! Gelukkig is er de kindercoach die jullie kan helpen om deze frustratie en pijn te vertalen naar helpende en werkende oplossingen.

Weet jij wat een puber als lastig ervaart?

  • zijn op hol geslagen hormoonhuishouding
  • zijn verschillende leefomgevingen
  • zijn (over)bezorgde en liefdevolle ouder(s)
  • zijn filosofische gedachten
  • onduidelijke grenzen
  • ……….

Weet jij wat ouders als lastig ervaren?

  • een brutale mond
  • het niet luisteren
  • het bankhangen
  • het niet of nauwelijks leren
  • het voortdurend ‘online’ zijn
  • het niet communiceren
  • …………

Hoe wordt het weer gezelliger en leuker in huis?

Ouders en pubers hebben hele andere verwachtingen van wat er belangrijk is in het leven. Ouders kijken meer toekomstgericht en pubers leven vooral in het hier en nu. Ouders willen graag hun leerervaringen doorgeven aan hun pubers en pubers willen hun eigen leerervaringen opdoen.

De verschillende doelen maakt dat je je vaak in strijd begeeft met je puber en je beiden je verdrietig en onbegrepen voelt. Wanneer je begrijpt wat er omgaat in je puber en in jezelf heb je al een belangrijke stap gemaakt om vriendelijk met elkaar in gesprek te zijn.

Ruzie en strijd heeft vaak te maken met de verschillende verwachtingen die er in huis leven. Door oplossingsgericht in gesprek te gaan met elkaar verhelder je wat iedereen wil en wenst en ontstaat er een ontspannen en gezellige sfeer in huis. Actief leren luisteren is een van de sleutels tot succes om in gesprek te blijven met elkaar. Hier lees je er meer over..

Ik nodig je nu uit voor een klein experiment, durf je dat aan?

(Leg je coachschrift klaar)

Zoek een plek waar je je even rustig kunt ontspannen en niet gestoord word….. Ga comfortabel zitten of liggen en sluit je ogen…..

Stel je nu voor dat je op een rustige, vriendelijke manier met je puber in gesprek bent….
Hoe ziet dat eruit? Wat doe jij? Wat doet je puber? Wat hoor jij jezelf zeggen/vertellen? Wat hoor je je puber zeggen/vertellen?

Wat is er anders zodat je het gesprek als vriendelijk en rustig ervaart?

Merk wat het hebben van een rustig, vriendelijk gesprek met je puber voor een effect heeft op jouw lichaam..

Merk op hoe je je nu voelt…. Wanneer je eraan toe bent, open je weer je ogen en geniet je net zo lang na als jij wil…..

Nu ben ik heel benieuwd!

Lukte het om jezelf een voorstelling te maken van een rustig en vriendelijk gesprek met je puber?

Ja? Schrijf dan je bevindingen in je coachschrift.
Nee? Probeer het nog eens een aantal keren, immers oefening baart kunst:)

Wil jij graag leren oplossingsgericht in gesprek gaan zodat het weer gezellig en leuk wordt in huis?

Schuif dan aan voor de workshop Verbindend Communiceren.

Wil je je puber leren weerbaar communiceren?

Ontdek dan de training Weerbaar communiceren voor pubers om te leren sociaal vaardig worden in (alledaagse en) moeilijke situaties.

Wil je liever eerst kennismaken met de kindercoach en haar praktijk?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en Gratis oriëntatiegesprek.

Op jullie Groei & Geluk

kindercoach

 

De oplossingsgerichte kindercoach

Bewaren